lauantai 16. helmikuuta 2013

Kansallinen Pancake Day

Hei kaikki hottentotit!Tällä viikolla on tosiaan juhlistettu Ystävänpäivää oikein olan takaa. Mutta toinen erittäin tärkeä juhla, joka ansaitsee aivan yhtä täydellisen huomion on Kansallinen Pannukakku Päivä! Sitä vietettiin siis viime tiistaina, mutta mielestäni pannaria voi syödä minä päivänä tahansa. Ja pitääkin syödä, niiden tekeminen on tosi vaivatonta ja mistä muusta saa niin suuren onnistumisen fiiliksen kuin siitä, että saa käännettyä letun toisen puolen pannulla ilman että sählää juttua totaalisesti.(Tiedän, tiedän; Suomalaisittanhan pannukakaut on niitä herkkuja, mitä valmistetaan uunissa... Mä tarkoitan pannareilla tän postauksen ajan lettuja ja amerikkalaisia pannukakkuja.)Itse olen ottanut täällä englannissa tavakseni aina viikonloppuisin juhistaa aamujani tekemällä pannareita erilaisilla täytteillä. Välillä, jos teen aamutreenin lauantai-aamuna korvaan osan tai kaiken jauhon (riippuen paljon teen) proteiinijauheella.Letut on todella helppoja valmistaa, eikä niiden tekoon periaatteessa tarvitse mitään ihmeaineita. Maito, kananmuna (Kuulen jo nyt päässäni erään kananmuna-allergikko kaverini näsäviisaan äänen sanovan, että kananmuna on turhin ainesosa ikinä leivonnassa ja sen voi korvata vaikka millä, kuten banskun puolikkaalla. Pyh minä sitä proteiinin-lähdettä korvaan jos ja kun en ole itse allerginen!) jauhot, suola ja sokeri. Tadaa!

Itse tykkään lettuni vähän läskimpinä, eli lisään yhden tai kaksi ruokalusikallista (kahden kanssa tulee jo tosi läskejä) leivinjauhetta.

Täytteen voi paistaa pannukakkuun sisään tai leikellä tuoreena päälle lopuksi. Itse tykkään tehdä pannarini suhteellisen neutraaleiksi ja nauttia sen tuoreiden marjojen ja/tai hedelmien kera, koska tykkään siitä yhdistelmästä enemmän. Plus, näin pystyn piilottamaan pannarieni pienehköt öh, kosmeettiset virheet. Kaiken lisäksi, näin annos on visuaalisesti kauniimpi ja vaikuttaa siltä, että syöt terveellisemmin. Kaiken salaisuus lepää visuaalisessa illuusiossa. ;)

Tosin tein viikonloppuna aivan järkyttävän hyvän aamiaisen muussaamalla hiukan liian kypsäksi tummuneen banaanin (en siis halunnut syödä sitä enää sellaisenaan) taikinaan mukaan ja heitin kyytiin vielä hiukan tummia suklaa nokareita. :D Mites se mun uusi terveellinen ruokavalioni? Noh, mielestäni jokainen saa viikonloppuisin hiukan irrotella, kunhan ei mene aivan overboard.

Anyway, itse en ikinä jaksa mitata liian tarkasti mittasuhteita pannaritaikinassa (tästä kärsinkin usein ensimmäisen pannarin paiston aikana, koska jos taikina on liian vetistä, ei pannari paistu kokoon ollenkaan).

Hyvänänä jippona niille, jotka haluavat mittasuhteet on käyttää mukia/kippoa ja mitata sillä saman verran maitoa ja jauhoja. Mittaa juoksevat ainesosat ja jauhot eri kippoihin. Jos sinulla on sihvilä, käytä jauhot sen läpi, näin saat taikinasta glöntitöntä ja pannareista taivaallisen kuohkeita (itse en jaksa aamuisin).Jauhojen sekaan mittaa sokeria reilu ruokalusikallinen ja iso ripaus kanelia tuomaan makeutta taikinaan. Leivinjauhetta (mieti kuinka läskejä pannareita haluat: 0-2 rkl) ja suolaa hyppysellinen. Sekoita keskenään.Maidon joukkoon sekoita nokare mikrossa sulatettua voita ja kananmuna. Niin ja banaanit tai mustikat, jos haluat leipoa täytteen taikinaan. Sekoita tasaiseksi.Sen jälkeen hiljalleen valuta kosteat aineet jauhoseoksen sekaan koko ajan hennosti sekoittaen. Älä kuitenkaan enää tässä vaiheessa hirveästi vatkaa taikinaa, muuten lätyistä tulee pahoja. Itselleni jääkin aina hiukan glönttejä taikinaan sekaan, mutta harvemmin se on elämää hidastanut.En mä mikään ammattikokki ole hei, vaikka kaikki luulevatkin niin. ;)Noniin, siinä se sitten on.Lämmitä paistinpannu, mutta varaudu siihen, että joudut hiukan kikkailemaan lieden lämmön kanssa, en suosittele, ette laitat heti kutosen silmään, vaan pidä liesi keskilämmöllä.Paista parin reilun ruokalusikallisen verran taikinaa kerralla öljyssä tai voissa. Kun letun pinta alkaa kuplia ja se tuntuu jähmettyvän, on aika kääntää lettu.


Tyyli on vapaa, mutta pidä mielessä tämä: Maltti on valttia!Muuten pannareistasi tulee kirjaimellisesti pannukakkuja. Mä en edelleenkään ihan handlaa tätä hommaa. Toisaalta osasyyllinen on tän talouden hirveässä kunnossa oleva paistinpannu. Sen kanssa pitää olla hellä.

Ja vetoan siihen, että mulla oli ramppikumme, koska mun oli tarkoitus ottaa hyviä kuvia tästä prosessista ja noh, näin siinä käy kun mun täytyy toimia paineen alla... Kuvat puhuvat puolestaan karua totuutta.


Pidä valmistuneita pannareita lämmössä mikrokuvun alla sen aikaa kun paistat lopusta taikinasta lättyjä.


Lopulta tiskattuasi ja siivottua jälkesi (!) tarjoile pannarit esimerkiksi vaahterasiirapin ja banaani-siivujen (lemppari!) kera, kreikkalaisen jogurtin ja hunajan kera, tai jos teit lettuja ilman kohotusainetta voit tarjota lättysi sitruunan mehun ja sokerin kanssa. Taivaallista!

Kyytipojaksi kelpaa kahvi, tee taikka jääkylmä maito.


Nam nam!


Tän satsin pannareihin käytin 2 rkl leivinjauhetta, mutta oikeasti 1rkl on enemmän kuin tarpeeksi. 


xo Daughter of Murphy 
Pin It Now!

1 kommentti: